БОБАН ЏУНИЋ НА ЗАВРШНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ "EXCHANGE 3" ПРОГРАМА
27.02.2013

У организацији Делегације Европске уније у Републици Србији и Сталне конференције градова и општина, у хотелу "Хајат" у Београду, одржана је завршна конференција Програма „Еxцханге 3“. На конференцији су представљени награђени пројекти локалних самоуправа, подржани у области стратешког планирања, општинских финансија и општинских пакета подршке. Присутнима су се обратили Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина– Савеза градова и општина Србије, Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Верица Калановић, министарка регионалног развоја и локалне самоуправе.

Завршној конференцији “Еxцханге 3” Програма присуствовао је и председник Градске општине Палилула у Нишу, Бобан Џунић, коме је овим поводом уручена захвалница СКГО за успешну реализацију пројекте у оквиру Еxцханге 3 програма.

Градска општина Палилула је у партнерству са Центром за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и сарадњи са општином Ћустендил (Бугарска) успешно реализовала пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма ЕXЦХАНГЕ 3, који је финансирала Европска унија. Током реализације пројекта 4908 социјално угрожених житеља Палилуле добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица. Општина Палилула је у оквиру својих надлежности наставила да брине о угроженим становницима, те је већ аплицирала новим пројектом истакао је председник Џунић.

Програм Еxцханге 3 трајао је три године (од марта 2010. до марта 2013. године), а укупна вредност програма износила је 13 милиона евра. Програмом је руководила Делегација Европске уније у Републици Србији, а спроводила га Стална конференција градова и општина. У оквиру овог програма, изабрани градови и општине добили су стратегије локалног одрживог развоја, у Новом Саду и Панчеву емитоване су прве муниципалне обвезнице, а ојачан је и дијалог централних и локалних власти кроз учешће у раду Комисије за финансирање локалне самоуправе. Такође, одржано је 27 регионалних обука за више од 700 запослених из 118 градова и општина, а унапређени су и радни процеси и услуге у 11 локалних самоуправа кроз реализацију пакета подршке општинама. У оквиру Еxцханге 3 грант шеме реализовано је 67 градских и општинских пројеката у вредности од 11 милиона евра. Укупно 110 градова и општина из Србије учествовало је у спровођењу пројеката, као носиоци или као партнери у реализацији, а у оквиру пројектних активности унапређена је сарадња са 31 градом из Европске уније. (Д.Видојковић, EKOpolis network)

FACEBOOK: фото галерија ЕКОполис мреза